Kako mozak uči?

Mozak je još uvijek jedna velika nepoznanica kojom se bave mnogi neuroznanstvenici. Ipak, davno je otkriveno kako mozak živi/ funkcionira/ uči/ radi.. 

Video zapis objašnjava prijenos informacije duž neurona te prelazak na sljedeći. Riječ je o električnim impulsima koji munjevitom brzinom konstantno kruže mozgom. S neurona (živčane stanice) na neuron prenose se uz pomoć kemijskih spojeva, točnije neurotransmitera.

 

Zato naš mozak, u punom pogonu, izgleda ovako..


No, iako svaki mozak radi po istom principu, ne postoje dva ista mozga- znanstveno dokazano! Brzina odvijanja ovih procesa nije ista za svaki mozak. Također, smjer i način povezivanja te stvaranja neuronskim mreža nije isti! Upravo stoga nijedan mozak ne uči na isti način! 

I evo još jedna fascinantne činjenice- mozak ima oko 86 bilijuna neurona (živčanih stanica) no znanstvenici su otkrili da ljudi zapravo imaju dva mozga. Da, dva, dobro ste pročitali. Drugi se mozak nalazi u crijevima. Vaša crijeva imaju oko 100 milijuna živčanih stanica i sustav su koji funkcionira samostalno, neovisno o vašem mozgu, ali komunicira s mozgom putem živčanih mreža i zajedničkih neurotransmitera. Također, otkriveno je da se u vašim crijevima nalazi 95% ukupne količine serotonina- hormona sreće! 




Primjedbe

Popularni postovi