Zašto često doživljavamo 'blokadu' u govorenju na stranom jeziku, neovisno o našem znanju?


 

Naš mozak često procjenjuje situacije kao prijetnju- ponekad to one i jesu, a ponekad to naš mozak samo tako percipira!

To mogu biti svakodnevne, jednostavne situacije poput osjećaja neugode u javnom nastupu ili osjećaja da smo nedovoljno dobri ili frustracije zbog ponavljanja grešaka. 

U trenutku kad naš mozak procijeni da je u opasnosti uključuje se mehanizam 'fight or flight' (bori se ili bježi). To je posve normalan, urođeni, automatizirani instinkt koji je u davna vremena omogućavao čovjeku da preživi. Njime se čovjek branio u po život opasnim situacijama, npr. napad zvijeri. To je pra-nagon koji svi posjedujemo. 

U učenju jezika mehanizam 'bori se ili bježi' uključit će se najčešće zbog emocionalne ili društvene boli koju proživljavamo- npr. ukoliko netko komentira naš pogrešan naglasak ili pak ukoliko sami sebe često kritiziramo.

Onog trena kad se mehanizam 'bori se ili bježi' uključi, kontrolu nad našim mozgom preuzima limbički sustav (zovu ga još emocionalni mozak), a to negativno utječe na dijelove mozga koji su ključni za proces učenja (hipokampus i prefrontalni režanj). 

Dakle, blokada u govorenju na stranom jeziku samo je reakcija na mehanizam koji je vaš mozak pokrenuo jer je procijenio da mu nešto prijeti. U učenju jezika 'okidači' za takvu procjenu su različiti no za svaki od njih postoji i rješenje koje dobar jezični coach zna primijeniti! 



Primjedbe

Popularni postovi