Govorim dakle učim!

 


U procesu učenja stranog jezika prolazimo razne faze: od početnika preko tečnog govornika do vještog govornika. Proces učenja jezika sličan je procesu učenja vožnje autom- u početku izgleda nemoguće (tri pedale, dvije noge??!!), a s vremenom se potpuno automatiziramo. 

U početku učenja stranog jezika koncentriramo se na gramatičke konstrukcije i rečenične strukture, a to je prilično zahtjevno. Potom prelazimo u fazu svjesnog prevođenja s materinjeg jezika u strani jezik. Nakon nekog vremena više ne prevodimo nego spontano koristimo jezične konstrukcije stranog jezika. 

Najčešće smo najspontaniji kada raspravljamo o temama koje nas zanimaju, koje su nam bliske i s kojima se možemo poistovjetiti. U takvim diskusijama zaboravljamo da govorimo strani jezik i naš mozak više nije u fazi razmišljanja nego u fazi izvedbe. Jezični coach zna identificirati takve teme i pratiti razgovor dopuštajući govorniku da se maksimalno samostalno izražava. Tada, čak i ako ne zna traženu riječ zasigurno će pronaći načina da je objasni. U takvim situacijama klijent najbolje uči jer i najviše govori. 

Takvo se učenje može usporediti i sa satovima zumbe- uđete na sat i priključite se vježbanju iako ne znate pokrete. Učite radeći! To je ujedno i najbolji način učenja stranog jezika! 


Primjedbe

Popularni postovi