Pisanje- podcijenjena vještina učenja stranog jezika

 


Iako mnogima dosadno i sporo, pisanje je izuzetno korisno za proces učenja stranog jezika. Evo samo nekih benefita pisanja na stranom jeziku: 

- pisanje, jer je u osnovi spor proces, pomaže boljoj i točnijoj organizaciji misli i oblikovanju rečenica. Omogućuje provjeru pravopisnih pravila, gramatičkih oblika, strukture rečenice te omogućava naknadno pregledavanje i ispravak, a sve navedeno su aktivnosti kojima usvajamo strani jezik. 

- pokreti rukom aktiviraju regije u mozgu koje su zadužene za razmišljanje, pamćenje i produkciju jezika, odnosno regiju koja je zadužena za pohranjivanje i zadržavanje informacija. Upravo zbog toga sve što zapišemo ostaje trajno pohranjeno u našoj memoriji jer smo prije zapisivanja razmislili, procijenili, ocijenili, analizirali, raščlanili..

- pišući usmjeravamo pažnju na to što pišemo, pamtimo sadržaj koji zapisujemo ili aktivno slušamo. Pratimo i vodimo računa o prostornoj organizaciji na papiru te koordiniramo pokrete ruke i oka.

- pisanje nam daje vremena da se pripremimo za oblikovanje misli što smanjuje stres u komunikaciji, a s druge strane, pišemo li redovito, mnogo ćemo se lakše snalaziti u spontanoj govornoj komunikaciji, tj. govorenje će nam biti manje stresno. 

Što smo vještiji u pisanom izražavanju u stranom jeziku, to smo spontaniji u svakodnevnoj komunikaciji! 

Primjedbe

Popularni postovi